Frågor och svar – köksmästare Niclas Friberg

I Matgruppen har vi träffat Niclas Friberg som är köksmästare och driver matsalen i skolan. Här svarar han på frågor som rör skolmaten för att alla föräldrar ska få en tydligare bild av kökets arbete. Funderar du på något du inte hittar svaret på här? Hör gärna av dig till styrelsen@ffm.se


Hur jobbar du tillsammans med eleverna för att få deras input på skolmaten?
Vi är lyhörda och tar till oss det som vi hör. Vi pratar med barnen i matsalen och vi har en önskevecka per termin. Jag sitter även med på elevråden där jag pratar om maten, svarar på frågor och tar till mig önskemål.

Vad har du för filosofi i köket?
Det är många barn och många olika viljor. Vi lagar mat med stor variation och använder oss utav smaker från hela världen. Jag vill att barnen ska lära sig att tycka om sådant som dom kanske inte annars äter så ofta. Maten som vi lagar är näringsrik.

Vilka regler behöver du förhålla dig till när det kommer till näringsinnehåll mm?
Alla mejeriprodukter, matfett, smörgåsfett och bröd ska helst vara nyckelhålsmärkt. Salladsbuffén måste bestå utav 5-6 sorters grövre grönsaker. Vi ska inte använda smör och vispgrädde.

Hur har du jobbat med att gå från en stor del halvfabrikat till att idag inte servera så
mycket av den sortens mat?

Vi ser till att laga sådant som vi kan göra från grunden. Exempelvis kan vi inte göra pannbiffar till hela skolan så för att slippa och köpa halvfabrikat så gör vi köttfärslimpa i stället. De halvfabrikat som vi använder oss utav är köttbullar, pannkakor, korv och blodpudding.

Är köttet som serveras alltid svenskt?
Nej men Stockholms stad har stenkoll på att allt kött som upphandlas följer kraven för att få serveras.

Hur stor andel av råvarorna är Krav-märkta?
Nu ligger vi på ca 52% men planerar försöka komma upp i 60%.

Följer ni Stockholms stads hållbarhetspolicy och vad innebär den?
Vi följer den och den är till största del inriktad på klimat, miljö och social
hållbarhet.

Är all fisk som serveras MSC-märkt?
Ja

Har ni möjlighet att köpa odlad fisk, tex från Gårdsfisk?
Nej

Hur tänker ni kring förpackningar och engångsmaterial?
Vi använder väldigt lite engångsförpackningar men när vi gör det så försöker vi att använda oss utav sådant som är gjort av återvunnet material.

Hur mycket kostar en portion i genomsnitt?
12kr

Vilka rätter brukar barnen uppskatta mest?
Pannkakor, korvstroganoff, köttfärssås och Lasagne.

Tackar barnen för maten?
Inte alla men många.

Tar alla barn maten själva?
I stort sett alla, dom minsta får hjälp.

Hur stor del av barnen väljer vegetarisk mat?
Ca en sjättedel av barnen

Varför serveras Lätt & Lagom i engångsförpackning istället för smör till brödet?
Smörgåsfettet måste vara nyckelhålsmärkt.

Hur mycket mat blir i snitt över varje vecka och hur stor procentandel av
kostnad/volym utgör detta?

Vi använder i stort sett allt som blir över ( förutom det som stått framme). Vi kan skicka ut det som en extra rätt eller så fryser vi in det och serverar på loven.

Hur jobbar ni för att minska matsvinnet?
Vi försöker att få barnen att ta mat 2 gånger i stället för att lassa på för mycket första gången. Jag vet att det diskuteras på lektionstid, vi har även informationslappar uppsatta då och då om hur matsvinnet påverkar världen. Svinnet är inte ett stort problem här, det slängs i snitt 18g per elev per dag (ungefär samma vikt som en och en halv köttbulle).

Jobbar ni på några förbättringar eller förändringar just nu?
Vi jobbar på att få ner koldioxidhalten på maten som vi serverar. Fram till julen 2022 så har vi till största mån tagit bort nötkött och fläskkött (dock inte på julbordet) och serverar mer vegetariskt, fågel och fisk. Vi har två olika röror till det hårda brödet under lunchen för dom som inte vill ha Lätt & Lagom. Vi ska även öka mängden inköp på Krav- och ekomärkta varor.