Skolmaten – Mälarhöjdens skola

Skolmaten – så funkar det på Mälarhöjdens skola

Hemma lagar vi ofta det vi är sugna på och försöker kanske tänka lite på att det ska vara näringsriktigt och hälsosamt. Man använder den mängd fett, salt och socker som rätten kräver för att det ska bli gott. Dessutom finns ingen kostchef från kommunen som har koll på vad du handlade hem och om du fuskade och körde vanlig spagetti istället för den bruna fiberpastan som ju är så nyttig!

Det är en sak att planera och laga mat hemma till familjen, och en helt annan att laga mat till drygt 1200 elever i en skola.

Föräldraföreningen driver frågor som skolans föräldrar tycker är viktiga. En är skolmaten.

Jag tog ett möte med Mälarhöjdens skolas restaurangchef Niclas Friberg och skolans rektor Micael Pettersson. Det var väldigt intressant och jag fick svar på många av frågorna som jag gått och grunnat på.

Här kan du läsa vad vi pratade om:


Några siffror att ha med sig:

–        Skolan serverar drygt 1200 portioner per dag.

–        Varje portion får kosta i snitt 11.50 kr. Då är mjölk samt städartiklar, servetter och engångsartiklar inräknade, men inte personalens löner och lokalkostnaderna.

–        Ett mellanmål får kosta 4,50 kr.

–        All mat utom korv, blodpudding, köttbullar och pannkakor tillagas i köket på skolan. Mälarhöjdens skola har alltså i högsta grad ett tillagningskök – till skillnad från många skolor som bara har uppvärmningsmöjligheter.

Kommunens kostchefer granskar skolmaten

Vi bor i en stad med höga ambitioner. För några år sedan gick Stockholms stad ut med att vi ska ha en skolmat i världsklass. Kvaliteten ska vara lika hög i stadens 145 grundskolor. Självklart ser det ännu inte ut så, men frågan är prioriterad.

De nordiska näringsrekommendationerna, NNR är en grundpelare i det arbetet och kommunens kostchefer har exakt koll på vad alla grundskolor i Stockholms stad beställer. Kökschefen Niclas berättar mer:

–        Det är viktigt att arbeta enligt de direktiv som staden har tagit fram. Det är inte alla skolor som gör det och då får man anmärkning från kommunens kostchefer. Mälarhöjdens skola ligger hästlängder före många andra skolor, vi är ett gott exempel och jag är ofta ute och hjälper skolor som inte har kommit lika långt.

Skolmaten upphandlas en gång vart fjärde år och alla Stockholmsskolor köper från grossisten Menigo. Niclas sitter med i upphandlingsgruppen för Stockholms stad och ser därmed all mat som finns på förslag.

–        Ett exempel är köttbullarna. Tidigare fanns fyra sorters köttbullar på listan – från de med 63% kött och ner till ett par riktigt billiga alternativ. Idag ska köttbullarna vara fria från ägg, laktos, gluten och fläsk och därför har man valt att bara ha kvar sorten med det högsta köttinnehållet. Det medför förstås att köttbullar har blivit ett dyrt livsmedel. De kostar 75 kr/kg plus moms.

Svenskt, eko och KRAV

När det gäller svenskt kött eller inte, berättar Niclas att det blir en blandning. Här är det en avvägning mellan pris och kvalitet, men han väljer svenskt så långt det är möjligt. Däremot säger Niclas att Stockholms stads krav på de företag, svenska som utländska, som lämnar anbud i upphandlingen, är väldigt höga. Enligt lagen om upphandling får man dessutom inte sätta upp kravet ”svenskt” vid en upphandling. Det beror på EU-regler.

Något många kanske inte känner till är att det är priset på grönsaker som diffar mest. Köttet ligger tämligen still.

–        Eko- och KRAV-odlade grönsaker kan bli superdyra vissa perioder av året. Då köper vi frysta Eko- eller KRAV-märkta grönsaker. Där är priset ungefär det samma, berättar Niclas.

One Planet Plate

Skolans rektor Micael menar att i stort sett allt man gör inom skolans värld har en moralisk dimension. Med det menar han att man ibland måste ta ett tydligt ställningstagande. Ett exempel är projektet One Planet Plate.

Under hösten 2019 var Mälarhöjdens skola en av åtta Stockholmsskolor som testade Världsnaturfondens modell för en hållbar offentlig måltid – One Planet Plate. Den bygger på statens forskningsinstitut Rises databas för klimatmärkning av mat. Varje portion får inte alstra mer än 0,5 kilo CO2-ekvavilenter.

–        Vi kände att vi hade potential att klara projektet eftersom Niclas är väldigt ambitiös och kunnig, säger Micael.

Två rätter i veckan var One Planet Plate-måltider under de åtta veckorna. Det var en del fisk, en del fågel, men knappt något rött kött.

–        Vi fick både ris och ros, säger Niclas. Det positiva var att vi på så sätt kan vara med och påverka klimatet i rätt riktning. Speciellt de äldre eleverna som fått upp ögonen för den här typen av frågor var positiva. Men det vi generellt kan säga är att maten inte passar 6-16-åringar, med undantag för vissa rätter som blev väldigt lyckade. Vi var försökskaniner och nu ska det hela utvärderas.

Niclas beskriver hur svårt det var att följa recepten till punkt och pricka.

–        Det var länge sedan jag gjorde det. Den här maten innehöll mer kryddor. Mängden av olika ingredienser var i vissa fall lite märklig. I vissa rätter kunde mängden olja vara överdriven, eftersom näringsmängden var tvungen att ligga på en viss nivå. Vissa rätter blev mindre bra, andra jättebra. För att sammanfatta så behöver recepten ses över.

Både Niclas och Micael är övertygade om att det här bara är början på en utveckling som kommer till alla skolor. Stockholms stad har varit tydlig på den punkten.

–        Förr eller senare har vi nog inget val. Jag kan tycka att man kan servera den här typen av mat 2-3 dagar i veckan. Man får inte glömma att vi har våra mattraditioner i Sverige, och någon gång då och då vill man kunna servera en nötstek med potatis och pressgurka, säger Niclas.

Elevernas syn på mat

En av dagarna serverade restaurangen en tacolasagne på hönsfärs, något de också skrev ut på griffeltavlan. Flera av eleverna hade förutfattade meningar och några sa ”Vad äckligt”. 

–        Hör kompisarna det, sprider sig negativiteten. Det blev 12-13 bleck kvar av lasagnen, som vi frös in. Ett par veckor senare tog vi fram den som en bonusrätt och skrev rätt och slätt tacolasagne på griffeltavlan. Den tog slut i ett nafs, säger Niclas.

Det handlar en hel del om förutfattade meningar. Äta höns? Det gör man väl inte längre … eller? Samtidigt som barn och ungdomar är mer upplysta idag, så finns något som färgar mångas uppfattning om mat, nämligen snabbmatskulturen.

–        Vi kör önskevecka varje termin och det är väldigt tydligt att barnens önskningar influeras av just snabbmatskulturen. De enda lagade rätterna de önskar sig är lasagne och köttfärssås, annars är det chicken nuggets, pizza, potatisbullar och hamburgare, säger Niclas.

Vi lever i ett överflöd

Vi pratar om det faktum att det händer att barn tar med sig frukt ut på skolgården och kastar den. Skolans personal får sedan gå och plocka dessa kring skolgården. Varför gör eleverna så?

–        Jag tror att det är en av våra välfärdssjukdomar – det finns ett överflöd, säger Micael. Jag förvånas till exempel av den mängd kläder som vi har högvis av här. Ingen kommer och hämtar borttappade grejer och det är nog för att vi har råd att köpa nytt.

Matsvinn – inget stort problem på skolan

Stockholms stad har som mål att ha ett medeltal på 30 gram matsvinn per elev och dag, men många skolor har betydligt högre matsvinnssiffror. I samband med One Planet plate-projektet i höstas mättes svinnet varje dag på Mälarhöjdens skola och man var nere på 15-16 gram/dag och elev. Det är väldigt lite. Unnder önskeveckan, när det faktiskt är mat som eleverna tycker mest om ökar svinnet. Det beror på att de tar åt sig mer än de orkar äta upp. Annars är eleverna duktiga på att inte slänga mat.

Mat som stått framme i bespisning får inte skänkas till välgörande ändamål eller återanvändas till en annan lunch. Sådan mat hamnar i kökets matkvarnar och blir biogas. Däremot kan mat som inte stått framme och blir över, frysas in till något lov eller bli en bonusrätt till dagen efter. Eller så gör man soppa på resterna.

–        Svårigheten med att ta hand om matsvinn är egentligen logistiken. Om man ska lagra mat för att donera den krävs helt andra kylmöjligheter och ska man kompostera och i förlängningen ha ett odlingsprojekt, måste man avsätta resurser och plats för det, säger Micael.

Varför äter inte vissa elever?

Varje dags ställs en provtallrik fram för att visa vad eleverna bör äta för att orka med skoldagen, men det är förstås upp till var och en. Eleverna tar själva av maten och

bara de yngsta äter med lärare. Självklart finns det barn som äter alldeles för lite med hänvisning till att de inte tycker om maten.

Här tror Micael att föräldrarna är viktiga att få med sig:

–        Om vi vuxna för fram en gemensam positiv bild av vad skolmaten faktiskt ger barnen, tror jag att man har kommit långt. Man kanske ska ha en diskussion hemma om vad man ska, och kan, förvänta sig, men också sålla litegrann som vuxen. Maten på Mälarhöjdens skola är god. Jag går dit och äter med glädje.

Sedan finns förstås elever som har större utmaningar kring maten och i de fallen har skolan en tät kontakt med föräldrarna. Några barn äter bara vissa livsmedel, ibland till följd av medicinering vid NPF-diagnos (ADHD och liknande).

–        Självklart kan andra barn undra varför de barnen får pannkaka och sylt, medan de själva får fisk just den dagen. Men för oss handlar det om att vara flexibla. Det viktiga är att de här barnen äter över huvud taget, säger Niclas.

Ta så mycket du vill men ät upp

Annars gäller att eleverna får äta så mycket de vill. Där vill inte Niclas sätta några begränsningar. När det är pannkaka landar snittet på sex pannkakor per person, men en kan äta tre och en annan 20. De dagarna blir maten dyr och det får kompenseras upp med en billigare måltid en annan dag den veckan. Exempelvis potatis- och purjosoppa med mjukt bröd.

Alla får dessutom ta av den vegetariska maten. De som äter vegankost hämtar den i köket. Niclas berättar att det vid varje terminsstart finns ett gäng elever som vill börja äta veganskt.

–        Det är inget extrajobb för oss, och vill de prova på är det helt ok. Vi säger inte nej. Däremot brukar det vara rätt få som hänger i. Vid terminens slut återstår ofta bara ett par stycken av säg tio elever som vill fortsätta.

Inte integrerad i undervisningen

Hygienregler för skolkök sätter stopp för undervisning och elevers vistelse i skolköket. Men Niclas samlar till elevråd i vilka han försöker berätta om arbetet med skolmaten och inhämtar synpunkter.

Samordningen mellan hemkunskapen och skolköket är inte heller helt möjlig.

–        Vi lever i två skilda världar. Hemkunskapen jobbar mer med tekniker och vi med att leverera måltider. Det enda vi gör är att samordna våra leveranser för att spara lite på transporterna, berättar Niclas.

Framtiden

Micael och Niclas är överens om att Mälarhöjdens skola gör väldigt mycket bra.

–        Jag tror inte att folk ser hur hög ambition vi har. Det vi gör här idag ligger verkligen i framkant, säger Micael.

Niclas tror inte heller att lösningen är en stor påse pengar till för att nå ännu högre.

–        Det är möjligt att man skulle köpa in dyrare huvudråvaror till rätterna, servera mer färska grönsaker och en högre andel kravmärkta varor. Men man ska komma ihåg att det vi gör här ska vara hållbart över tid. Det är inget kortdistanslopp, utan snarare ett maratonlopp. Att få en stjärna i Michelinguiden är svårt, men det är ännu svårare att behålla den.

Reflektion

Som förälder har jag inte tänkt så noga på vad skolan har att förhålla sig till när det gäller skolmaten. Jag funderar över hur svårt det faktiskt är att laga mat som smakar gott med ett minimum av smakförstärkarna fett, salt och socker. Hemma kan jag hälla i ordentligt med grädde i min spagetti Carbonara, salta, om jag vill och använda bacon i anrättningen. Bacon kommer inte innanför dörrarna i skolköket, eftersom charkuterier bara får innehålla 10 procent fett.

Med det sagt – skolmaten smakar inte som hemma och förutsättningarna är inte heller de samma. Det är en viktig insikt att ta med sig – och även kommunicera till våra barn.

Vid pennan: Linda Linnskog Rudh, styrelsen FFM

Matråd Mälarhöjdens skola 14/11

Jag heter Linda Linnskog Rudh och valdes just in i föräldraföreningen för att ha lite extra fokus på matfrågan i skolan. Jag satt med på ett matråd i skolan den 14 november. Alla stadier hade sina egna representanter där och fick chans säga sitt. Det var med en lärare från förskoleklassen och en från lågstadiet. Kökschefen Niclas Friberg höll i mötet.

Mötet hade sin fasta form där varje representant fick framföra det hens klass kommit fram till och det fanns inte så mycket tid över till frågor. Jag antecknade dock det mesta som togs upp och här kommer mina anteckningar för den som är intresserad.

Bästa hälsningar

Linda Linnskog Rudh, med barn i 4:an och 6:an på skolan

Anteckningar Matråd Mälarhöjdens skola 14/11

Lite siffror

Gyllene gaffeln serverar 240.000 lunch per år. 25 gram/pers slängs varje dag, vilket blir 30 kilo per dag. Varje år spenderar restaurangen 2,5-3 miljoner på allt från maten som eleverna äter till diskmedlet. Mälarhöjdens skola är en av skolorna i Stockholm som är bäst på att hålla i pengarna.

Lågstadiets önskemål

Smoothie 1 ggr per vecka, tack!

Taco med mjuka tortillabröd. Problemet med tortillabröd man måste dra isär dem. Att separera 1500 tortillabröd svårt att hinna med. Pitabröd är lättare.

Pannkaka oftare, med grädde.

Hamburgare och pommes oftare

Blandningen av grönsaker – inte bra

Mellanstadiets önskemål

Många vill ha separerade grönsaker

Vegetariska maten ska vara lite mer som den vanliga

Själva syftet med den vegetariska är att vi serverar en andra rätt, om man inte gillar kött/fisk eller fågel, svarade Niclas. Det ska finnas två olika att välja på. Om sojafärssås är ett alternativ så gör vi mer av det.

Högstadiets önskemål

7:ans önskemål: ”Vi har varit här ett tag och det har varit ganska mycket samma mat. Kanske kan man testa en ny maträtt då och då och få mer variation”. Maträtterna återkommer. Laga gärna utländsk mat, asiatisk… exotisk”.  Niclas svar: ”På en månad rullar 40-50 olika rätter. Det är förstås roligare för oss också, så jag välkomnar förslaget. Men vi måste samtidigt tänka att det ska passa både små och stora.”

9:ans önskemål: Blanda inte grönsaker, ha inte dressing på grönsakerna.

Kycklingkorven som alternativ till falukorv för dem som inte äter gris, är inte god!

Ibland finns ingen mat kvar till 9:orna, vi äter sist. Niclas svar: ”När det är populära maträtter har det hänt. Vi har beställt till 1600 personer istället för 1200 och det räcker ändå inte. Folk tar mycket när det är extra gott och då slängs mest mat. Ta hellre två gånger”.

Korvstroganoffen är helt gudomlig.

Niorna var allmänt nöjda med skolmaten.

Policy vad gäller grönsaker, socker och salt

Buffén måste innehålla en viss näringsriktighet. Tomat, gurka och isberg är tillbehör och räknas inte som att de har något näringsinnehåll.

6 grova näringsrika grönsaker måste få plats i salladsbuffén.

Lösning: Göra en större bytta med isberg, tomat och gurka. Då kan man få plats med resterande grönsaker.

Socker och salt måste begränsas:

Salt och peppar finns inte längre framme eftersom de flesta äter för mycket salt, vilket är en hälsorisk. Restaurangen gör sin egen ketchup – Gaffelns ketchup – som uppskattas av alla stadier.

Klimatsmart mat i 8 skolor som försöksprojekt

Under hösten har Mälarhöjdens skola, som en av åtta Stockholmsskolor, testat WWF:s One Planet plate. Varje portion koldioxidberäknas och 100% av matvarorna är krav- eller ekomärkta.

Skolan fick ett recepthäfte som skulle följas. Kostchefen anser att mycket var ”vuxenmat” – smaker som inte går hem hos eleverna.

De fyra första veckorna mättes matsvinnet. Det blev 23 gr per pers i snitt. Med One Planet Plate tillagades en mindre mängd mat, eftersom eleverna åt mindre. Den mat restaurangen får över återanvänds. Utvärdering ska nu göra för att ta ställning till om detta är något att implementera på alla skolor i Stockholmsområdet.

Klimatmaten som man testat under hösten innehåller mycket matvete – vilket inte har gått hem alls bland barnen. Däremot funkade det bra att servera hönsfärs i till exempel tacolasagnen.

Angående halvfabrikat

Halvfabrikat är förstås dyrare att köpa in än att tillaga maten själv. Skolköket beställer 15 köttbullar/pers. Det är en stor kostnad och eleverna slänger mer mat när det är mat de tycker om. De som äter sist för dagen blir drabbade. Ta inte mer än du äter upp, är därför Niclas uppmaning. En vanlig dag får maten till alla 1200 elever kosta 12.000 kr. De dagar man serverar köttbullar köper man in bara köttbullar för 20.000 kr. När det serveras pannkaka köper man in 10.000 pannkakor till 1200 elever.

Ta så mycket du vill, men ät upp

Man får ta så mycket man vill, men ska också äta upp. Någon elev frågade om de inte kunde få frukt varje dag. Det är inte ekonomiskt hållbart, berättade Niclas, samt att han dagar de bjuder på frukt får gå runt och plocka frukt som kastats ute på skolgården. Han räknade till 40 clementiner en dag. Vi kunde ge eleverna det oftare, om man tog ett äpple/päron var, men som det är nu funkar det inte riktigt.

Tagit bort fil och flingor

Ost och mjukt bröd varje dag, var också något som efterfrågades av elevrepresentanterna. Mjukt bröd serveras när det är soppa, annars inte, på grund av ekonomin, berättade Niclas. Tidigare fanns möjligheten att äta fil och flingor, men det har tagits bort eftersom man anser att eleven inte får i sig tillräckligt med näring så att hen klarar en lång skoldag på bara fil och flingor.

Önskevecka

Varje termin ska eleverna få en önskevecka. Det hanns inte med denna termin, på grund av projektet med den klimatsmarta maten.

Vegetarisk dag vs vegetarisk vecka

Någon av elevrepresentanterna tyckte att man ska ta bort den vegetariska veckan.

Niclas förklarade att Stockholms stad har bestämt att det ska vara en helvegetarisk dag i veckan. Men det visar sig att när eleverna kommer in i matsalen och ser det vänder de och går till Coop och köper sig något annat att äta. Det blev en negativ effekt. Istället lägger Niclas in en vegetarisk vecka i månaden. Det har mottagits bättre än en dag i veckan.

Till sist – lite allmänt

Mat som barnen i de olika klasserna röstat fram som extra god:

  • Korvstroganoff
  • Falaffel
  • Risotto

Eleverna vill ha mer ”vanlig mat”. Men samtidigt tycker många att det är för mycket ris och potatis. Kanske mer pasta? Niclas svarar: Potatis kan man servera hur ofta man vill. couscous. Bulgur är helt ok.

Någon elev frågade om det gick att få med lax. Det skulle gärna Niclas också se, men det är en kostnadsfråga och att man sällan har råd att köpa in det.

Fiberpastan har tagits emot positivt, skillnaden från vanlig pasta är inte så stor som fullkornspastan. ”Om Stockholms stad fick som de ville skulle vi bara servera fullkornspasta”, säger Niclas.

Nästa möte sker i mars 2020.

Helgsamverkan med Polisen

Hej,
Har haft kontakt med Anna Lindgren från Polisregion Stockholm som hälsar…

”- Hej på er alla samverkare i LPO Skärholmen!
Året 2019 börjar sakta men säkert närma sig sitt slut och vi vill bara meddela att vi kommer fortsätta med våra helgsamverkansutsättningar de resterande helger som är kvar om det finns några funderingar kring det. Vi hoppas så klart så många som möjligt av er kommer finnas där ute ni med.

Självklart kommer vi fortsätta med våra helgsamverkanspass och fredags utsättningar även nästa år och vi hoppas kunna skruva på det lite till för bästa effekt.

Har du några tips på någon annan aktör som kan vara med och göra skillnad tveka inte att höra av er till oss Kommunpoliser.
Tack för gott samarbete från oss alla och på återhörande.

Anna”

Jag pratade vidare med henne om de utsättningar som Polisen har och som vi är välkomna till. Utsättningen är fredagar 18:45 så tyvärr är det inte så många av oss som deltar då eftersom den ligger innan vi startar. Tyvärr finns inte tid att skicka ut nått skriftligt ifrån utsättningen, men Anna föreslår och önskar att vi börjar ringa till samverkanspattrullen då vi startar våra pass. På så sätt kan vi meddela att vi är ute, få en kort info från utsättningen och ge polisen info om vi känner till nått ex. fester eller händelser. Telefonnumret är 0725-862 212.

Anna fortsätter;
”- Det är verkligen mycket bra jobb som görs på dessa helgsamverkanspass, från många håll. Den insatsen ni och alla föräldrar gör är ovärderlig och de är verkligen inte ensamma där ute. Polisen hade aldrig klarat detta själva och föräldrar som engagerar sig är verkligen en så viktig del i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.”

Så med det vill jag uppmana alla som vandrar att ni ringer vid passets start till helgens samverkansgrupp på telefonnummer 0725-862 212. Berätta att ni är från Mälarhöjdens föräldraförening och vandrar i området runt Mälarhöjden och be att få veta om nått viktigt kommit upp på utsättningen som berör vårt område. Polisen vill veta, få och dela information med oss.

Klicka här för att läsa Polisens information om utsättningarna och hur det fungerar. Vi är som sagt välkomna dit fredagar 18:45 för de som vill.

Har du frågor eller funderingar kring detta så hör av dig till mig.

Farlig man rör sig i Mälarhöjden

Jag har fått information från Rektorn på Bellmanskällans Montessoriförskola om att en man i ca 25 års åldern rör sig i området och uppträder verbalt märkligt och väldigt kränkande mot personer han möter. Han har varit sportigt klädd – tights med shorts över. Polisen är underrättad och har vad jag förstår även varit närvarande i området. Vi behöver vara uppmärksamma, han har uppträtt otrevlig och hotfull mot kvinnor och barn i Mälarhöjden.

Problem med s.k. koppelåkningar på tunneltåg

Hej

Trygghetschefen på MTR har hört av sig till mig om utanpååkningar, s.k. koppelåkningar på tunneltåg (ungdomar kliver på kopplet mellan två vagnar när tåget står vid plattformen och åker med en eller flera stationer).

De har de senaste månaderna uppmärksammat en ökning främst vid stationerna Aspudden, Liljeholmen, Axelsberg, Örnsberg och Mälarhöjden, men också ett par tillfällen i Sätra och något tillfälle i Hägerstensåsen. De har också varit fler händelser än vanligt på Södermalmsstationerna på röd linje vilket eventuellt kan höra ihop.

Utanpååkning orsakar störningar i trafiken och är ett brott mot ordningslagen (kan leda till att man får betala skadestånd till MTR för stopp i trafiken) men framför allt så är det naturlivs förenat med livsfara. Det är viktigt att sprida informationen om hur farligt det är till föräldrar/vårdnadshavare och ungdomar. Använd gärna de kanaler ni har för att informera om hur alvarliga riskerna är och att det är olagligt så vi kan undvika olyckor och ordningsstörningar.

Tack på förhand

Hälsningar

Clas Cederlid
Samordnare
Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning