Matråd Mälarhöjdens skola 14/11

Jag heter Linda Linnskog Rudh och valdes just in i föräldraföreningen för att ha lite extra fokus på matfrågan i skolan. Jag satt med på ett matråd i skolan den 14 november. Alla stadier hade sina egna representanter där och fick chans säga sitt. Det var med en lärare från förskoleklassen och en från lågstadiet. Kökschefen Niclas Friberg höll i mötet.

Mötet hade sin fasta form där varje representant fick framföra det hens klass kommit fram till och det fanns inte så mycket tid över till frågor. Jag antecknade dock det mesta som togs upp och här kommer mina anteckningar för den som är intresserad.

Bästa hälsningar

Linda Linnskog Rudh, med barn i 4:an och 6:an på skolan

Anteckningar Matråd Mälarhöjdens skola 14/11

Lite siffror

Gyllene gaffeln serverar 240.000 lunch per år. 25 gram/pers slängs varje dag, vilket blir 30 kilo per dag. Varje år spenderar restaurangen 2,5-3 miljoner på allt från maten som eleverna äter till diskmedlet. Mälarhöjdens skola är en av skolorna i Stockholm som är bäst på att hålla i pengarna.

Lågstadiets önskemål

Smoothie 1 ggr per vecka, tack!

Taco med mjuka tortillabröd. Problemet med tortillabröd man måste dra isär dem. Att separera 1500 tortillabröd svårt att hinna med. Pitabröd är lättare.

Pannkaka oftare, med grädde.

Hamburgare och pommes oftare

Blandningen av grönsaker – inte bra

Mellanstadiets önskemål

Många vill ha separerade grönsaker

Vegetariska maten ska vara lite mer som den vanliga

Själva syftet med den vegetariska är att vi serverar en andra rätt, om man inte gillar kött/fisk eller fågel, svarade Niclas. Det ska finnas två olika att välja på. Om sojafärssås är ett alternativ så gör vi mer av det.

Högstadiets önskemål

7:ans önskemål: ”Vi har varit här ett tag och det har varit ganska mycket samma mat. Kanske kan man testa en ny maträtt då och då och få mer variation”. Maträtterna återkommer. Laga gärna utländsk mat, asiatisk… exotisk”.  Niclas svar: ”På en månad rullar 40-50 olika rätter. Det är förstås roligare för oss också, så jag välkomnar förslaget. Men vi måste samtidigt tänka att det ska passa både små och stora.”

9:ans önskemål: Blanda inte grönsaker, ha inte dressing på grönsakerna.

Kycklingkorven som alternativ till falukorv för dem som inte äter gris, är inte god!

Ibland finns ingen mat kvar till 9:orna, vi äter sist. Niclas svar: ”När det är populära maträtter har det hänt. Vi har beställt till 1600 personer istället för 1200 och det räcker ändå inte. Folk tar mycket när det är extra gott och då slängs mest mat. Ta hellre två gånger”.

Korvstroganoffen är helt gudomlig.

Niorna var allmänt nöjda med skolmaten.

Policy vad gäller grönsaker, socker och salt

Buffén måste innehålla en viss näringsriktighet. Tomat, gurka och isberg är tillbehör och räknas inte som att de har något näringsinnehåll.

6 grova näringsrika grönsaker måste få plats i salladsbuffén.

Lösning: Göra en större bytta med isberg, tomat och gurka. Då kan man få plats med resterande grönsaker.

Socker och salt måste begränsas:

Salt och peppar finns inte längre framme eftersom de flesta äter för mycket salt, vilket är en hälsorisk. Restaurangen gör sin egen ketchup – Gaffelns ketchup – som uppskattas av alla stadier.

Klimatsmart mat i 8 skolor som försöksprojekt

Under hösten har Mälarhöjdens skola, som en av åtta Stockholmsskolor, testat WWF:s One Planet plate. Varje portion koldioxidberäknas och 100% av matvarorna är krav- eller ekomärkta.

Skolan fick ett recepthäfte som skulle följas. Kostchefen anser att mycket var ”vuxenmat” – smaker som inte går hem hos eleverna.

De fyra första veckorna mättes matsvinnet. Det blev 23 gr per pers i snitt. Med One Planet Plate tillagades en mindre mängd mat, eftersom eleverna åt mindre. Den mat restaurangen får över återanvänds. Utvärdering ska nu göra för att ta ställning till om detta är något att implementera på alla skolor i Stockholmsområdet.

Klimatmaten som man testat under hösten innehåller mycket matvete – vilket inte har gått hem alls bland barnen. Däremot funkade det bra att servera hönsfärs i till exempel tacolasagnen.

Angående halvfabrikat

Halvfabrikat är förstås dyrare att köpa in än att tillaga maten själv. Skolköket beställer 15 köttbullar/pers. Det är en stor kostnad och eleverna slänger mer mat när det är mat de tycker om. De som äter sist för dagen blir drabbade. Ta inte mer än du äter upp, är därför Niclas uppmaning. En vanlig dag får maten till alla 1200 elever kosta 12.000 kr. De dagar man serverar köttbullar köper man in bara köttbullar för 20.000 kr. När det serveras pannkaka köper man in 10.000 pannkakor till 1200 elever.

Ta så mycket du vill, men ät upp

Man får ta så mycket man vill, men ska också äta upp. Någon elev frågade om de inte kunde få frukt varje dag. Det är inte ekonomiskt hållbart, berättade Niclas, samt att han dagar de bjuder på frukt får gå runt och plocka frukt som kastats ute på skolgården. Han räknade till 40 clementiner en dag. Vi kunde ge eleverna det oftare, om man tog ett äpple/päron var, men som det är nu funkar det inte riktigt.

Tagit bort fil och flingor

Ost och mjukt bröd varje dag, var också något som efterfrågades av elevrepresentanterna. Mjukt bröd serveras när det är soppa, annars inte, på grund av ekonomin, berättade Niclas. Tidigare fanns möjligheten att äta fil och flingor, men det har tagits bort eftersom man anser att eleven inte får i sig tillräckligt med näring så att hen klarar en lång skoldag på bara fil och flingor.

Önskevecka

Varje termin ska eleverna få en önskevecka. Det hanns inte med denna termin, på grund av projektet med den klimatsmarta maten.

Vegetarisk dag vs vegetarisk vecka

Någon av elevrepresentanterna tyckte att man ska ta bort den vegetariska veckan.

Niclas förklarade att Stockholms stad har bestämt att det ska vara en helvegetarisk dag i veckan. Men det visar sig att när eleverna kommer in i matsalen och ser det vänder de och går till Coop och köper sig något annat att äta. Det blev en negativ effekt. Istället lägger Niclas in en vegetarisk vecka i månaden. Det har mottagits bättre än en dag i veckan.

Till sist – lite allmänt

Mat som barnen i de olika klasserna röstat fram som extra god:

  • Korvstroganoff
  • Falaffel
  • Risotto

Eleverna vill ha mer ”vanlig mat”. Men samtidigt tycker många att det är för mycket ris och potatis. Kanske mer pasta? Niclas svarar: Potatis kan man servera hur ofta man vill. couscous. Bulgur är helt ok.

Någon elev frågade om det gick att få med lax. Det skulle gärna Niclas också se, men det är en kostnadsfråga och att man sällan har råd att köpa in det.

Fiberpastan har tagits emot positivt, skillnaden från vanlig pasta är inte så stor som fullkornspastan. ”Om Stockholms stad fick som de ville skulle vi bara servera fullkornspasta”, säger Niclas.

Nästa möte sker i mars 2020.