Problem med s.k. koppelåkningar på tunneltåg

Hej

Trygghetschefen på MTR har hört av sig till mig om utanpååkningar, s.k. koppelåkningar på tunneltåg (ungdomar kliver på kopplet mellan två vagnar när tåget står vid plattformen och åker med en eller flera stationer).

De har de senaste månaderna uppmärksammat en ökning främst vid stationerna Aspudden, Liljeholmen, Axelsberg, Örnsberg och Mälarhöjden, men också ett par tillfällen i Sätra och något tillfälle i Hägerstensåsen. De har också varit fler händelser än vanligt på Södermalmsstationerna på röd linje vilket eventuellt kan höra ihop.

Utanpååkning orsakar störningar i trafiken och är ett brott mot ordningslagen (kan leda till att man får betala skadestånd till MTR för stopp i trafiken) men framför allt så är det naturlivs förenat med livsfara. Det är viktigt att sprida informationen om hur farligt det är till föräldrar/vårdnadshavare och ungdomar. Använd gärna de kanaler ni har för att informera om hur alvarliga riskerna är och att det är olagligt så vi kan undvika olyckor och ordningsstörningar.

Tack på förhand

Hälsningar

Clas Cederlid
Samordnare
Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning