Problem med äggkastning i området

Under veckan har flera hus blivit utsatta för äggkastning. Vi behöver hjälpas åt för att få stop på detta. Det innebär lidande och kostnader för de utsatta men även de som kastar kan få betala dyrt. Va uppmärksamma.

Nedan följer ett inlägg från en polisinspektör i Huddinge som har samma problem.

—————————————————————-

ÄGGAT” HUS OCH BIL – KOSTSAM SKADEGÖRELSE

Dom har kommit gällande något som kan vara en rejäl ögonöppnare för de som fått för sig att hitta på liknande jävelskap.

Det handlar om i slutänden fyra ungdomar (tjejer och killar) i 16-17-årsåldern som i olika omfattning kastat ägg mot ett hus och en parkerad bil i centrala Huddinge. Händelsen som utspelade sig en natt i början av augusti i år har enligt domen skett i två omgångar med lite olika förlopp.

Samtliga har i Tingsrätten dömts för skadegörelse av huset. Två döms även för skadegörelse av bilen, två för medhjälp till skadegörelse i förhållande till dels skadorna på bilen, dels de ytterligare skador som blev följden av en andra äggkastning mot huset.

Hus med fasad och drabbad trall fick saneras efter äggkastningen, därefter målas om. Bilen som äggades fick tvättas och genomgå lackeringsarbete. Utöver det hyrbil och andra omkostnader i samband med återställande.

Alla fyra ska ersätta de skador som uppkommit genom brotten. Tingsrätten har funnit att den totala kostnaden som är styrkt i målet är 63 301 kr. De dömda är solidariskt betalningsansvariga. Enligt lag utgår viss jämkning då det blir föräldrarna som får betala, det slutar då på närmare 10 000 kr för ungdomarnas vårdnadshavare. Resten av summan ska även den betalas med ansvar på ungdomarna, men sannolikt får vårdnadshavare stå även för det.

För mer information om vårdnadshavares skadeståndsskyldighet kan man gå in på Åklagarmyndighetens hemsida och läsa Rätts-PM 2010:6.

Våra duktiga ungdomsutredare har gett åklagaren bra underlag genom förhör, bildmaterial från övervakningskameror och konversationer i ungdomarnas telefoner.

Slutligen hoppas vi att det här ”äggandet” som förekommer till och från upphör. Får vi tag på er så kan det bevisligen bli kostsamt.

Inspektör Reine Berglund